Jan Sonjéstraat

Alle 28 artikelen uit 2010-2019


Artikel 'De buurt bestuurt in de Jan Sonjéstraat en oomstreken' uit  van  dec

De buurt bestuurt in de Jan Sonjéstraat en omstreken

Bewoners aan de Jan Sonjéstraat mogen in 2010 in het kader van het project ‘de buurt bestuurt’ bepalen waar de politie, wijkteam Middelland, 100 uur aan gaat besteden. Deze uren zijn extra bovenop de reguliere werkzaamheden van de politie en uiteraard op het gebied van het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in de buurt.

In de Jan Sonjéstraat is een bewonersgroep, waaronder een voorzitter en een secretaris, die zich inzetten voor activiteiten. Tijdens een overleg met en groep afgevaardigden van de bewonersgroep is met buurtagent Ferry Steegman het aantal in te zetten activiteiten bepaald op:

Drugs- en jeugdoverlast

+ Overlast prostitute in/rondom horecagelegenheden

+ Toezicht bij het jaarlijkse evenement ‘Dagje van Plezier’

+ Structurele geluidsoverlast in de straat

+ Communicatie; spreekuur buurtagent, bijwonen bewonersoverleg, voor- en achteraf informeren van in te zetten uren in het kader van het project de buurt bestuurt.

+ Calamiteiten op afspraak: gereserveerde uren indien er zich onverhoopt zaken voordoen.

Indien mogelijk worden de bewoners voor en/of achteraf geïnformeerd indien de activiteiten in het kader van de buurt bestuurt plaatsvinden. Achteraf worden ook de resultaten bespoken. Deze terugkoppeling vindt zowel persoonlijk als via de email plaats.

Mocht u nog vragen hebben over dit project, spreek ons dan gerust aan. Tot ziens in uw buurt!

Onderschrift bij de foto Jan van der Ploeg

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Onthulling kunstwerk' uit  van  dec

Onthulling kunstwerk

De Jan Sonjéstraat is vanaf zaterdag 13 februari 2010 16.00 uur weer een stukje mooier met de feestelijke onthulling van een nieuw kunstwerk. Het kunstwerk geeft de straatnaamgever een gezicht. Alle bewoners van omliggende straten zijn welkom.

Lees het hele artikel
Kunst

Artikel 'Kunst in de Jan Sonjéstraat' uit  van  dec

Kunst in de Jan Sonjéstraat

Op zaterdag 13 februari 2010 werd in de Jan Sonjéstraat een print van een schilderij van de straat onthuld met als titel ‘Gezicht op de Rotte’. Zo'n veertig mensen woonden de onthulling bij. Bewoner van de straat Sander Zweerts de Jong hield daarbij het volgende verhaal:

„Welkom bij de officiële onthulling van een nieuw kunstwerk hier in de Jan Sonjéstraat. Ik woon hier nog maar een klein jaar, maar omdat ik zelf ben afgestudeerd als tekenaar/schilder vond men het een goed idee als ik een kleine inleiding naar de onthulling zou verzorgen. En dat doe ik graag.

Wat we straks gaan zien is een print van het schilderij van Jan Gabrielsz. Sonjé met als titel ‘Gezicht op de Rotte’. Een jaar geleden hebben Jan van der Ploeg, Barbara Baan en Aad en Tineke Lutgerink bedacht dat het een mooi idee zou zijn als er in de Jan Sonjéstraat ook een werk van deze 17e eeuwse Rotterdamse schilder te zien zou zijn. Na een flink traject hangt hier tenslotte het resultaat: een bijzonder fraaie print van het Gezicht op de Rotte.

Licht uit Italië

Jan Sonjé is al ver in de zestig als hij dit schilderij maakt in 1692. Hij schilderde het op een koperplaat, iets wat in die tijd veel gebruikelijker was dan tegenwoordig. Koper was toen betrekkelijk goedkoop; je kan er heel fijn op schilderen en doordat de verf er dun op geschilderd wordt er een fantastische transparantie ontstaat. Op koper schilderen kwam op in Italië en veel zeventiende eeuwse schilders trekken naar Italië om daar de landschappen in het felle zonlicht te schilderen. Van Jan Sonjé is niet bekend of hij ook daadwerkelijk naar Italië is gegaan, maar hij is wel zeker beïnvloed geweest door schilders die de Italiaanse landschappen vereeuwigden. Sonjé deed dat ook, maar het kan goed zijn dat hij daarin vooral anderen nadeed. Op latere leeftijd ging hij echter weer Rotterdamse schilderijen maken.

‘Gezicht op de Rotte’ heeft echter op geen enkele manier Italiaanse invloeden. Er schijnt geen zon op het schilderij, de lucht is grijs en van veelkleurige tonen is geen sprake. Het is een wat grijze wereld die Jan Sonjé schildert en daarin misschien wel een van zijn meer interessante schilderijen.

Want laten we eerlijk zijn. Jan Sonjé is geen grote naam in de wereld geworden. Zeker niet als we zien wat er uit de 17e eeuw allemaal is voortgekomen: Vermeer, Rembrandt, Potter of Jan Steen. Jan Sonjé is een kleine naam… maar wel een zeer vaardige schilder.

Wat zien we

We zien een meanderende rivier, de Rotte, in de buurt van de Crooswijksebocht. Op de voorgrond een schuit die werd gebruikt voor het vervoer van personen en een beladen roeiboot voor het vervoer van goederen. Een groot gedeelte van het schilderij wordt ingenomen door een wolkenlucht. Iets dat wel aan de 17e eeuwse meesters was toevertrouwd. Het geheel straalt zowel bedrijvigheid als rust uit. We zien wat zwanen, een paar molens en een aantal boten op weg naar Rotterdam. Een alledaags zeventiende eeuws Rotterdams tafereel.

Dat het ‘Gezicht op de Rotte’ nu in de Jan Sonjéstraat hangt is een mooi eerbetoon aan deze schilder. Voor ons is het ook ontzettend leuk om iets te hebben hangen van een naam die wij zo dagelijks gebruiken.

Ik ben heel blij dat ik sinds kort in deze straat woon en er nog lang te mogen wonen. Ik vind het ontzettend leuk dat er dergelijke activiteiten worden verzonnen en vooral worden uitgevoerd. Daarbij moet ik niet vergeten dat het financieel mogelijk is gemaakt door geld van Delfshavense Duiten en met medewerking van het Historisch Museum Rotterdam, waar het origineel van het schilderij aanwezig is.”

De officiële opening werd verricht door de oudste bewoner van de straat Aad Lutgerink en de jongste bewoner Sarah, bijgestaan door haar moeder.

Onderschrift bij de foto De oudste bewoner van de straat Aad Lutgerink verricht de officiële opening

Lees het hele artikel
Kunst, Schilder

Artikel 'Zilveren opsteker voor bewoner van Middelland' uit  van  dec

Zilveren opsteker voor bewoner van Middelland

Op donderdag 20 januari 2011 ontving wijkbewoner Aad Lutgerink uit handen van Deelraadbestuurder Carlos Conçalves de zilveren opsteker van de Deelgemeente Delfshaven. De opstekers worden ieder jaar uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de deelgemeente. De heer Conçalves roemde Aads tomeloze inzet voor zijn straat, de Jan Sonjéstraat, en de buurt. Aad is al jaren actief en een van de drijvende krachten in de straat.

Onderschrift bij de foto Carlos Conçalves (midden) geflankeerd door de ontvangers van de opstekers met rechts Aad Lutgerink.

foto: jan van der ploeg

Lees het hele artikel
Bewoner

Artikel 'Zesde Dagje van Plezier' uit  van  dec

Zesde Dagje van Plezier

Op 18 september 2011 jongstleden hebben de kinderen van Middelland voor de zesde keer kunnen genieten van het Dagje van Plezier. De sport- en speldag, bedacht en opgezet door Aad Lutgerink uit de Jan Sonjéstraat, heeft ondanks de regen nog een flink aantal kinderen weten te vermaken. Ook dit jaar heeft het Dagje van Plezier, ondanks de belabberde weersomstandigheden, weer een beroep kunnen doen op een grote groep vrijwilligers en de volgende sponsoren: Firma Koolmees, Dolf van Eyk automaterialen, Firma Vaisnovi Isik Groente en Fruit, City Silks en Golden Fruit. Maar ook wijkpartners zoals TOS, Duimdrop (BSW) en Stichting Delphi Opbouwwerk hebben wederom hun steentje bijgedragen. Namens de organisatie van het Dagje van Plezier willen wij dus alle vrijwilligers, wijkpartners en sponsoren bedanken voor hun inzet. Fantastisch! Tot volgend jaar!

Aad Lutgerink, Robert Jager en Hutch Lourens

Lees het hele artikel
Dagje van plezier

Artikel 'Dagje van plezier' uit  van  dec

Dagje van plezier

De bewonersgroep van de Jan Sonjéstraat organiseert ieder jaar met andere Opzoomerstraten het dagje van plezier in het Branco van Dantzigpark. Het Dagje van Plezier staat elk jaar weer als een huis en leert dat samen spelen leuk kan zijn als volwassenen en kinderen aardig met elkaar omgaan en zich houden aan een aantal regels.

Foto: Laura Haan

Lees het hele artikel
Dagje van plezier

Artikel 'Honkballer Gregory Halman (24) vermoord' uit  van  dec

Honkballer Gregory Halman (24) vermoord

De Nederlandse honkbalinternational Gregory Halman (24) is vanochtend 21 november 2011 bij een steekpartij in Rotterdam om het leven gekomen. Dat heeft de honkbalbond KNBSB bevestigd na contact met de familie van de geboren Haarlemmer. De politie heeft de 22-jarige broer van Halman aangehouden voor verhoor.

Het incident gebeurde om iets na half zes in een woning in de Jan Sonjéstraat. Het slachtoffer en zijn broer hadden 's ochtends ruzie gekregen over de radio die te hard zou staan. De politie verdenkt de broer van betrokkenheid bij de steekpartij. De vriendin van de honkbalinternational heeft de politie gealarmeerd.

Halman tekende in 2004 een langjarig contract bij Seattle Mariners, dat in de Amerikaanse profcompetitie MLB speelt. Hij maakte vorig jaar, na enkele seizoenen in de lagere divisies, zijn debuut in de belangrijkste honkbalcompetitie ter wereld.

Halman genoot zijn opleiding bij Kinheim en werd daar in 2004 gekozen tot meest waardevolle speler van de Nederlandse competitie.

Met Oranje veroverde de buitenvelder in 2007 de Europese titel. In datzelfde jaar bereikte Halman met het Nederlands team de halve finale van het WK. De Haarlemmer maakte geen deel uit van het Nederlands team dat dit jaar in Panama de wereldtitel veroverde.

Belangrijkste prestaties

Halman werd Europees kampioen met Oranje in 2007, vierde met Oranje op WK 2007, meest waardevolle speler van Nederlandse competitie in 2004.

Onderschrift bij de foto © Henk Seppen

Onderschrift bij de foto © Proshots

Lees het hele artikel
Gregory, Radio

Artikel 'Gregory Halman: Seattle Mariners baseballer stabbed to death in Holland' uit  van  dec

Gregory Halman: Seattle Mariners baseballer stabbed to death in Holland

Seattle Mariners' Dutch outfielder Gregory Halman was this morning November 21, 2011 stabbed to death in Rotterdam.

Haarlem-born Halman, who appeared in 44 games over the last two seasons for Seattle, was 24.

His brother has been arrested and taken in for questioning.

A statement from Rotterdam police read: „Just after half past five, police received a report of a stabbing at a house in Jan Sonjéstraat.”

„Once there police found a badly injured victim. They worked with paramedics to try to resuscitate the victim but they could not manage it.”

„A suspect was arrested immediately at the house.”

„The police have started an investigation to clarify exactly what took place. They will talk with witnesses and a forensic crime scene investigation will be conducted in the home.”

„The identity of the victim and suspect in the fatal stabbing are known.”

„The victim was a 24-year-old man from Rotterdam. His brother, a 22-year-old from Rotterdam, was arrested and detained for questioning.”

Having spent much of his career in the minor leagues, Halman was called up by the Mariners from Tacoma Rainiers in September 2010.

He was sent down again but returned to the big leagues in June 2011 and hit his first home run on June 15 in a 3-1 victory over the Los Angeles Angels.

He hit .207 with two homers and six RBIs overall.

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'Tophonkballer gedood door eigen broer' uit  van  dec

Tophonkballer gedood door eigen broer

Ruzie over muziek leidt tot fatale steekpartij

Rotterdam — De Haarlemse tophonkballer Gregory Halman (24) is gisterochtend 21 november 2011 vermoord in een Rotterdamse woning. Hij werd neergestoken en overleed ter plekke. De polite arresteerde zijn twee jaar jongere broer Jason op verdenking van de steekpartij. Aan het fatale incident ging een ruzie vooraf over te harde muziek.

Sander Sonnemans

In het Nederlandse honkbalcircuit is geschokt gereageerd, nieuwzenders over de hele wereld meldden de dood van Halman. De te harde muziek in de woning van Jason aan de Jan Sonjéstraat in Rotterdam-West was gisterochtend 21 november 2011 rond half zes de aanleiding van een ruzie tussen de twee broers. Gregory, die in de bovenwoning bij een vriendin verbleef, was het kabaal zat en was naar beneden gegaan om zijn broer tot de orde te roepen. Jason pikte het commentaar kennlijk niet en drong korte tijd later de woning van de vrouw binnen, maakte weer ruzie met zijn oudere broer en stak hem daarbij neer. Gregory's vriendin belde het alarmnummer, maar de hulp kwam te laat. Vier ambulancebroeders en twee politieagenten probeerden de sportheld te reanimeren, maar de inspanningen waren tevergeefs. Jason werd in de woning gearresteerd, de vrouw moest mee naar het bureau om een getuigenverklaring af te leggen. In de woning is gisteren 21 november 2011 de hele dag minitieus sporenonderzoek gedaan door de forensische opsporing. In de loop van de middag werd het ontzielde lichaam van Halman uit de woning gehaald. Een overbuurvrouw, die alleen anoniem wil reageren, is getuige geweest van de gebeurtenis. „Ik was al wakker en hoorde rond vijf uur buiten plotseling op een deur bonken,” zegt de vrouw die nog zichtbaar geschrokken is. „Hij stond maar op de voordeur te slaan. ‘Doe open, doe open, maak de deur open, laat me erin’, was wat hij steeds maar riep. Ik wilde net tegen hem gaan zeggen dat hij ook bij mij mocht slapen, maar kwam aan de overkant iemand naar beneden en de deur ging open, waarna Jason naar binnen ging. Toen was alles weer rustig. Een half uurtje later klonk buiten weer kabaal. Jason liep buiten te schreeuwen. ‘Ik mis mijn broer! Ik ben alleen!’, brulde hij. Toen kwam ineens de politie. Jason werd tegen de grond gewerkt, kreeg klappen en handboeien om.”

Rustige jongen

„Normaal een hele rustige jongen, die ook altijd netjes gedag zei als je hem tegenkwam,” reageert een buurman, die evenmin met zijn naam in de krant wil. „Je zag Jason vaak in zijn raamkozijn zitten en dan zwaaide hij naar je als hij je zag. Dat zijn broer Gregory een groot honkballer was en in Amerika dik verdiende, viel niet aan hem op. Hij had geen kapsones en pronkte niet met mooie auto's of zo.” Halman, een rechtshandige slagman die sinds 2006 in 22 duels voor Oranje uitkwam, genoot internationale bekendheid. Als zoon van ex-international Eddy Halman debuteerde hij op zijn 16de als achtervanger bij de Haarlemse hoofdklasser Kinheim. In 2004 verhuisde hij naar Amerika, waar hij een profcontract tekende bij de Seattle Mariners. Gregory verbleef enkele weken in Nederland vanwege de European Big League Tour. Ook in de VS is geschokt gereageerd op de dood van de honkballer. „Dit doen ongelooflijk pijn,” zegt Halmans zaakwaarnemer Greg Nicotera. „Hopelijk vinden we de kracht te leren leven met het verlies van zo'n enthousiaste, goedaardige, genereuze en betrouwbare jongen. We bidden voor zijn nabestaanden en geliefden.” Seattle Mariners-voorzitter Howard Lincoln en hoofdcoach Jack Zduriencik hebben hem zien uitgroeien ‘tot een gepassioneerde en getalenteerde honkballer’. „Hij had een aanstekelijke lach waarmee hij je tegemoet kwam in het clubhuis. En hij was een geweldige teamgenoot. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie.”

Onderschrift bij de foto De politie onderzoekt de woning waar tophonkballer Gregory Halman (foto rechts) werd doodgestoken. Zijn broer Jason (foto links) wordt ervan verdacht Gregory te hebben gedood. Foto Rob Jelsma

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'MLB: Halman killed' uit  van  dec

MLB: Halman killed

Seattle Mariners' Dutch outfielder Gregory Halman was stabbed to death in Rotterdam on Monday morning November 21, 2011.

Onderschrift bij de foto Halman: Died aged 24

Seattle Mariners outfielder Gregory Halman was stabbed to death in Rotterdam on Monday morning November 21, 2011, local police have confirmed.

Haarlem-born Halman, who appeared in 44 games over the last two seasons for Seattle, was 24.

His brother has been arrested and taken in for questioning.

A statement from Rotterdam police read: „Just after half past five, police received a report of a stabbing at a house in Jan Sonjéstraat.”

„Once there police found a badly injured victim. They worked with paramedics to try to resuscitate the victim but they could not manage it.”

„A suspect was arrested immediately at the house.”

„The police have started an investigation to clarify exactly what took place. They will talk with witnesses and a forensic crime scene investigation will be conducted in the home.”

„The identity of the victim and suspect in the fatal stabbing are known.”

„The victim was a 24-year-old man from Rotterdam. His brother, a 22-year-old from Rotterdam, was arrested and detained for questioning.”

Having spent much of his career in the minor leagues, Halman was called up by the Mariners from Tacoma Rainiers in September 2010.

He was sent down again but returned to the big leagues in June 2011 and hit his first home run on June 15 in a 3-1 victory over the Los Angeles Angels.

He hit .207 with two homers and six RBIs overall.

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'Dodelijke steekpartij in Rotterdam-West' uit  van  dec

Dodelijke steekpartij in Rotterdam-West

Bij een steekpartij in Rotterdam-West is maandagmorgen 21 november 2011 een 24-jarige Rotterdammer omgekomen. Zijn 22-jarige broer is aangehouden. Het incident gebeurde om iets na half zes in een woning in de Jan Sonjéstraat.

Er is nog vergeefs geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren. De verdachte werd direct na de steekpartij in de woning aangehouden. De toedracht van de steekpartij in Rotterdam-West is nog niet bekend.

Onderschrift bij de foto steekpartij_jan_sonjestraat

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'Honkballer Halman doodgestoken' uit  van  dec

Honkballer Halman doodgestoken

De 24-jarige man die maandagochtend 21 november 2011 werd doodgestoken in een woning in Rotterdam-West is de honkballer Gregory Halman. De verdachte die in de woning is aangehouden is zijn twee jaar jongere broer.

De steekpartij gebeurde maandagochtend 21 november 2011 om iets na half 6 in een woning aan de Jan Sonjéstraat. De politie heeft samen met ambulancemedewerkers nog vergeefs geprobeerd om de honkballer te reanimeren.

Halman kwam sinds 2006 uit voor het Nederlands team. Hij speelde al zeven jaar bij Seattle Mariners in de VS. Hij zat niet in de Nederlandse ploeg die eerder dit jaar verrassend de wereldtitel behaalde. Zijn jongere broer is ook honkballer en zou komend seizoen catcher zijn bij het Rotterdamse Neptunus

De toedracht van de steekpartij in Rotterdam-West is nog niet bekend.

Onderschrift bij de foto foto Gregoryhalman.com

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'Geschokte reacties op dood Halman' uit  van  dec

Geschokte reacties op dood Halman

In de internationale honkbalwereld is geschokt gereageerd op de dood van de 24-jarige honkballer Gregory Halman. De Nederlandse honkbalinternational werd maandagochtend 21 november 2011 neergestoken in een woning in Rotterdam-West.

Zijn 22-jarige broer is aangehouden als verdachte.

Halman speelde al zeven jaar als prof bij Seattle Mariners in de Major League Baseball. Halman kwam sinds 2006 uit voor het Nederlands team. Technisch directeur Robert Eenhoorn van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) noemde de dood van Halman „een drama, een schok voor iedereen”.

Michael Weiner, directeur van de Major League zei „diep geraakt” te zijn door de „tragische dood. Greg was bezeten van honkbal en wilde zijn passie voor het spelletje heel graag delen met anderen om de populariteit van de sport in Europa te bevorderen. We zullen hem zeer missen.”

Op de website van de Mariners staan meer dan 40 pagina's met reacties op zijn dood. Halman wordt geprezen om zijn aanstekelijke lach. Veel fans reageren met ongeloof op zijn overlijden. De directie van de Major League heeft Halman noemde hem een gepassioneerde en getalenteerde jongen.

European Big Tour League

Halman was tijdelijk in Nederland voor de European Big Tour League. Hij gaf clinics in Utrecht, Amsterdam, Parma en Praag.

De steekpartij gebeurde maandagochtend 21 november 2011 om iets na half 6 op de Jan Sonjéstraat. Aanleiding zou een ruzie zijn geweest over het volume van een radio.

Onderschrift bij de foto Bij het stadion van de Seattle Mariners hangt een grote digitale foto van Gregory Halman

Lees het hele artikel
Gregory, Radio

Artikel 'De ontmanteling van de Bellebom' uit  van  dec

De ontmanteling van de Bellebom

In november 1944 werd de bom afgeworpen boven het Middellandgebied in Rotterdam. Op 27 maart 1988 kwam de bom „weer boven water”. Hier een totaal videoverslag van het ontdekken van de bom tot het afvoeren naar ‘een veilige plaats’.

Lees het hele artikel
Bellebom

Artikel 'Jason Halman op vrije voeten in moordzaak' uit  van  dec

Jason Halman op vrije voeten in moordzaak

De rechter in Rotterdam heeft Jason Halman, die wordt verdacht van het doden van zijn broer Greg, op vrije voeten gesteld. Over twee weken volgt een definitief vonnis in deze zaak.

Geschreven door Paul Verspeek

De vrijlating kwam, nadat zowel de officier van justitie als de advocaat van Jason had gezegd dat een celstraf of behandeling niet aan de orde is. Deskundigen hebben vastgesteld dat de verdachte op 21 november 2011 een psychose heeft gehad. Hij heeft zijn broer toen met een mes in de hals gestoken in hun woning aan de Jan Sonjéstraat in Rotterdam.

Broers altijd samen

Gregory Halman was een bekende honkballer die in de Amerikaanse Major League speelde. Als het seizoen voorbij was, dan ging hij bij zijn broer wonen. Jason: „We waren altijd samen, we waren elkaars grootste vrienden. Ik was zo blij dat hij weer terug was uit de VS”.

De 23-jarige Jason was al enkele weken in de war en voelde zich somber. Mogelijk dat zijn cannabisgebruik heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de psychose. „We blowden ook samen. 's Ochtends gingen Greg en ik naar de sportschool en 's middags zaten we dan thuis spelletjes te doen en blowden”.

‘Psychose mogelijk eenmalig’

Volgens deskundigen was Jason ontoerekeningsvatbaar door de psychose. Daardoor kan hij geen celstraf krijgen. Behandeling is evenmin mogelijk, omdat er geen specifieke stoornissen zijn vastgesteld. „Het zou heel goed kunnen dat deze psychose eenmalig was”, aldus de psycholoog van het Pieter Baan Centrum.

Jason heeft zelf al aangegeven dat hij niet meer blowt en dat hij contact wil houden met hulpverleners, zodat een eventuele nieuwe psychose vroeg kan worden gesignaleerd.

Veel familie en vrienden in zaal

Familie en vrienden van Jason en Greg, die in groten getale naar de Rotterdamse rechtbank waren gekomen, waren blij met zijn vrijlating. Vader Edward Halman: „Ik was twee zoons kwijt, nu heb ik er weer één terug. We houden allemaal van Jason. We nemen hem niets kwalijk”.

Zijn moeder hield een indrukwekkend verhaal tegenover de rechter, gericht aan Jason. „Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig. Wij hoeven jou niet te vergeven, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd”. Daarna liep ze naar haar zoon toe en gaf hem een zoen op het hoofd.

Jason zelf zei dat hij van plan is weer zo snel mogelijk te gaan sporten, te gaan honkballen. „Dat is belangrijk voor mij. Ik wil proberen mijn broer trots te maken”.

Onderschrift bij de foto reacties dood Gregory Halman

Lees het hele artikel
Gregory

Artikel 'Vergeten Verhalen: De Bellebom' uit  van  dec

Vergeten Verhalen: De Bellebom

Het is de grootste ontruiming in onze regio sinds de watersnoodramp. In hartje Rotterdam moeten duizenden mensen voor één dag huis en haard verlaten. De reden: de Bellebom.

Lees het hele artikel
Bellebom

Artikel 'De ruiming van de Bellebom in 1988' uit  van  dec

De ruiming van de Bellebom in 1988

Een compleet videoverslag van de ruiming van ‘de Bellebom’ in 1988

Tijdens een geallieerd bombardement boven de Rotterdamse wijk Middelland, is minstens één bom niet tot ontploffing gekomen. Dit projectiel lag diep onder een achtertuin van een rij woningen in de Bellevoysstraat. Dit verslag is een weergave vanaf het begin (het zoeken naar de bom) tot het einde (het afvoeren van de bom).

(op 43:40: Door bijzondere omstandigheden was de afloop van de actie bijzonder chaotisch. „Dat, en dat is daar al gezegd, sector B onmiddelijk naar de rand van sector A gaat want die willen even komen kijken. De mensen van sector A die niet in de Bellevoysstraat wonen onmiddelijk hun huis in proberen te komen en dus ook in de Bellevoysstraat. En met name de Jan Sonjéstraat dat natuurlijk in een positie verkeert waarbij iedereen die daar rondloopt via de achterramen bovenop de bom zit.”)

Lees het hele artikel
Bellebom

Artikel 'De Bellebom Rotterdam — EODTV' uit  van  dec

De Bellebom Rotterdam — EODTV

Uit het archief. Beelden van de bomruiming en de omstandigheden in de Bellevoysstraat, Rotterdam.

Lees het hele artikel
Bellebom

Artikel 'Bloembak gestolen in Middelland' uit  van  dec

Bloembak gestolen in Middelland

Rotterdam — Dit bericht uit Rotterdam-West kregen we gisteravond 2 februari 2017 binnen via de facebookpagina van De Havenloods. In Middelland is een bloembak gestolen, vermoedelijk met behulp van een rode vrachtwagen. Wie weet daar meer van?

‘Beste buren wie kan ons helpen.

Vandaag 2 februari 2017 is een bloembak gestolen op de hoek van de Schermlaan en de Jan Sonjéstraat. Deze bloembak zoals te zien op de foto was een onderdeel van het project Veilig, Veiliger Middelland. De informatie die we nu hebben is dat er een rode vrachtauto hem heeft weggehaald. Wie heeft er meer informatie voor ons. Alvast dank allemaal.

Vriendelijke groet,

Team Veilig, Veiliger Middelland.’

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Verkeer

Artikel 'Wijk Middelland is voorbeeld voor de rest van Rotterdam' uit  van  dec

Wijk Middelland is voorbeeld voor de rest van Rotterdam

Reportage | In de wijk Middelland in Rotterdam-Delfshaven voeren bewoners met de gemeente experimenten uit om hun buurt veiliger te maken, ook voor het verkeer. Het moet leiden tot een mooiere wijk, met misschien wel een ‘droomstraat’.

Nog niet eens zo lang geleden was Middelland onderdeel van het beruchte wilde westen van Rotterdam. Junks en hoeren bepaalden het straatbeeld, veel huizen waren dichtgetimmerd met luiken.

Alles bij elkaar was het gebied in Delfshaven bepaald geen aanbeveling om te gaan bezoeken, laat staan om er te komen wonen. De krant bracht deze week aan bezoekje aan Middelland.

De situatie van toen is inmiddels veranderd, vertellen Robert Jager en Dolf Klijn, bewoners van de wijk. Samen trekken zij nu aan een plan dat Middelland, en dan heel specifiek het gedeelte tussen de Middellandstraat en Mathenesserlaan en de 's-Gravendijkwal en Claes de Vrieselaan, moet opknappen.

De vorig jaar november 2016 begonnen proef is gedoopt tot Veilig, veiliger Middelland. „We zijn begonnen met drie bezorgde vaders. Eerst in twee straten, nu al in twaalf”, vertelt Jager, die zelf in de Jan Sonjéstraat woont.

Verkeersveiligheid

Hij kreeg al gauw steun van buurman Dolf Klijn uit de Jan Porcellisstraat. Met een bijdrage van bijna 40.000 euro uit het gemeentelijke City Lab 010-potje besloten zij de verkeersveiligheid in de wijk aan te pakken. In juni 2017 moet er een eindrapport op tafel liggen.

„Eigenlijk komt het idee uit Antwerpen”, bekent Jager. „Daar bestaat het fenomeen Droomstraat al langer. Het houdt in dat je een straat voor een paar dagen afsluit om er leuke dingen te doen.”

Een eerste inventarisatie leverde maar liefst honderd ideeën op, diept Dolf Klijn op. „Natuurlijk was niet alles uitvoerbaar. We hebben tien experimenten over, daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Aan de hand van metingen moet blijken of auto's minder hard rijden. Daarnaast zullen enquêtes duidelijk dienen te maken of maatregelen helpen of juist hinder opleveren.

Dus gaat in het Middelland vandaag de dag over drempels, extra borden (ook van Dick Bruna), as-verspringingen van de straten en belemmeringen in de vorm van bloembakken. Met al deze maatregelen moet de wijk veiliger voor het verkeer worden.

Ook is het idee dat bezoekers ‘van buiten’ ontmoedigd worden om hun auto in de buurt te parkeren. „Het is soms ook wennen hoor, niet alleen voor ons, ook voor de gemeente”, gaat Jager verder. Dat merkten de twee toen het schrappen van zes parkeerplaatsen in de wijk niet overal in goede aarde viel.

Betaald parkeren

„We hebben hier al betaald parkeren, ook is het gebied een 30 km-zone”, legt hij uit over de verkeerssituatie. De tijden dat er betaald moet worden voor het stallen van een wagen, liggen nu tussen 09.00 en 18.00 uur. „Dat is anders geweest, het liefst zouden we tot 21.00 uur hebben”, vult Klijn aan.

Als doel hebben ze gesteld dat de pakweg duizend bewoners zich veilig voelen. „In een Droomstraat kunnen kinderen spelen, kunnen ouderen veilig oversteken en heb je geen overlast van verkeer.”

De plannenmakers Jager en Klijn werden begin dit jaar verrast door interesse van de gebiedscommissie Prins Alexander, dat al enige tijd kampt met parkeerproblemen in de Kruidenbuurt. Omdat bewoners in Ommoord betaald parkeren afwijzen, ging het wijkbestuur op zoek naar andere ideeën. Zo stuitte Prins Alexander (Oost) op het experiment in Middelland in West, de andere kant van de stad.

Jager en Klijn zijn vereerd met de belangstelling uit Prins Alexander. „Het zou mooi zijn als dit experiment leerstof oplevert die overal in de stad gebruikt kan worden, of het nu oost, west, zuid of pakweg Pernis is.” Ze roepen alle bewoners in Middelland op mee te denken en met voorstellen te komen.

Ze hebben wel een tip voor Ommoord. „Bekijk de problemen goed per straat en let op de verkeersstromen. Er is echt maatwerk nodig.”

De twee Middellanders hebben gemerkt dat de gemeente Rotterdam en zeker ook burgemeester Ahmed Aboutaleb er veel aan gelegen is de pilot te laten slagen. „Aboutaleb ziet dit gebied als een proefvijver.”

De tijd van de junks, hoeren en later ook van de Poolse en Bulgaarse nummerborden is voorbij, Middelland is al lang geen no go area meer, stellen de bewoners.

„Het is nu juist een opkomende buurt”, durft Dolf Klijn wel aan. „Ik woonde in Utrecht, had eerst zo mijn vraagtekens bij Rotterdam, maar wil nu niet meer weg.” Ook Robert Jager prijst zijn woonwijk. „Ik ken hier bijna iedereen in de straat.”

Hij onderstreept de verbetering met de gestegen huizenprijzen. „Destijds kostte een woning 70.000 euro, nu is dat al 3,5 ton…”

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Verkeer

Artikel 'Herdenking' uit  van  dec

Herdenking

Wij woonden in de Jan Sonjéstraat 30A. Het bovenhuis. Ik ben geboren in 1934. Beneden ons, op 30B, woonde een joodse familie. De familie Wachsman. Een gezin met twee kinderen van mijn leeftijd. Benno, geboren op 23 augustus 1933 en Itjoe, geboren op 16 september 1935. Benno was mijn vriendje. We speelden samen en soms mocht ik mee eten. Grote matzes. We konden met de hele familie bij hen in de kelder schuilen als de bommen vielen. Als we samen gingen lezen in zijn ‘Bijbel’, deed hij zijn keppeltje op. Ik knoopte dan een zakdoek op mijn hoofd. We speelden veel buiten, met veel vriendjes, tot 7 uur. Dan kwam zijn moeder naar buiten, klapte in haar handen, en riep: „Benno, Itjoe, binnen komen, ies kenoeg for fandaag.” Tot die ochtend in 1943, 's morgens om 5 uur. Toen zijn ze weggehaald. Wat heb ik gehuild. Itjoe, de jongste, was een blond jongetje. Mijn ouders boden aan hem onder te brengen bij familie in Limburg. Ze deden dat niet, omdat de moffen hadden gezegd, dat de gezinnen bij elkaar moesten blijven. Dat was beter voor de eindbestemming. Samen zijn en werken. De eindbestemming was Sobibor. Ze zijn daar omgebracht 30 april 1943. We blijven aan hen denken.

Frans Kofflard

franskofflard@gmail.com

(Zie https://wachsman.nl voor meer informatie over de familie Wachsman)

Lees het hele artikel
Bewoner

Artikel 'Bewoners ruimen oBikes op: We moeten wel' uit  van  dec

Bewoners ruimen oBikes op: We moeten wel

Lang niet iedereen in Rotterdam is blij met de komst van de deelfietsen van oBike. In de Rotterdamse wijk Middelland zijn bewoners er zo klaar mee dat ze zelf de fietsen verplaatsen. „We moeten wel”, legt Robert Jager uit. „Er is gewoon geen ruimte voor rolstoelen of kinderwagens.”

Jager is wijkcoördinator van Mooi Mooier Middelland voor de gemeente Rotterdam en zet zich vol enthousiasme in voor zijn buurt. „In zijstraten van drukke straten als de Middellandstraat zorgen de fietsen echt voor overlast, met de mensen in de buurt die de fietsen gebruiken hebben we al afspraken gemaakt, maar er duiken er elke keer zoveel op. Soms staan er 18 van die oBikes in onze kleine zijstraat, dat neemt gewoon te veel ruimte in.” Samen met mensen uit de buurt haalde hij afgelopen weekend voor de derde keer met een bakfiets de oBikes van de stoep in de Jan Sonjéstraat.

Hij is niet tegen de oBikes benadrukt Jager. „Ik ben er in het buitenland echt fan van, maar ik snap niet dat ze hier overal staan. Ik vind het echt jammer dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en het bedrijf over een rekken-systeem. Maar het is nooit te laat om dingen aan te passen… Op openbare plekken zoals bij de speeltuin, of in een brede straat kan je die fietsen prima kwijt. Ik hoop echt dat er iets aan gedaan wordt.”

Tot die tijd zal Jager zelf de fietsen verzamelen op plekken waar ze niet voor overlast zorgen. „Van mensen uit nauwe straten in de buurt heb ik vernomen dat ook zij de fietsen willen verplaatsen, zolang het bedrijf het niet doet, doen we het maar even zo.”

Onderschrift bij de foto De mensen van Mooi Mooier Middelland verplaatst de fietsen van zijstraatjes waar ze in de weg staan, naar een parkeerplek op de Middellandstraat. © MooiMooierMiddelland

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Rotterdammers zijn oBike beu' uit  van  dec

Rotterdammers zijn oBike beu

Een groep bewoners in de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland is helemaal klaar met de oBike. Vooral omdat de straat zo smal is, veroorzaken de gele fietsen veel overlast en kunnen invaliden en kinderwagens niet fatsoenlijk over de stoep lopen.

Met het initiatief oBike heeft bewoner Robert Jager geen probleem. „Ik ben voor delen, maar nu is het een vuilnisbelt van fietsen. Zeker in onze smalle straat tast het de leefbaarheid aan.” Hij vindt dat de gemeente en oBike een oplossing moeten bedenken. „In Milaan en Barcelona moeten mensen de fiets terugplaatsen in een speciaal nietje, anders loopt de teller door. In Rotterdam moet zoiets toch kunnen ten koste van een aantal parkeerplekken?” Hij vreest dat het alleen nog maar erger gaat worden. „Er komen nog twee aanbieders bij.”

Bij de gebiedscommissie Centrum regent het al langer klachten over de oBike en ook de gemeenteraad heeft vragen.

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu' uit  van  dec

Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu

Reuze handig en goedkoop fietsvervoer in Rotterdam, maar voor buurtbewoners in Rotterdam-West vooral een sta-in-de-weg: de oBike. De grijs-gele fietsen die je overal voor een klein bedrag kunt pakken en ook overal kunt achterlaten. En juist dat ‘overal achterlaten’ zijn bepaalde Rotterdammers zat.

Robert Jager is wijkcoördinator van Mooi Mooier Middelland voor de gemeente Rotterdam maar bovenal buurtbewoner. Afgelopen weekend heeft hij samen met zijn buurmannen voor de derde keer met de bakfiets tientallen oBikes van de stoep in de Jan Sonjéstraat weggehaald.

Jager: „Ik zet ze netjes aan het einde van de weg aan de Middellandstraat, hoor. Er kan hier gewoon geen kinderwagen of scootmobiel meer langs. En onze eigen fietsen kunnen we ook niet kwijt.”

De fietsenverplaatsende buurtbewoner hoopt dat de gemeente „eindelijk eens meer stallingen gaat realiseren”. Ook oBike zelf moet van de Jager z'n best gaan doen om de fietsen beter te verspreiden.

Onderschrift bij de foto Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Steeds meer deelfietsen in Rotterdam' uit  van  dec

Steeds meer deelfietsen in Rotterdam

Terwijl Amsterdam de deelfietsen uit de stad bant, komen er in Rotterdam alleen maar aanbieders bij. Na Obike, de Gobike en Donkey Republic plaatst Mobike de komende week 150 fietsen in hartje stad, weet Metro.

Bewoners en winkeliers zijn er niet minder blij mee. In sommige wijken hebben bewoners zelfs al teams opgezet om de fietsen uit hun straat weg te halen. Een groep bewoners in de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland vond dat gele fietsen van oBike veel overlast veroorzaken.

Verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg (Vervoer) wil met de partijen rond de tafel, maar heeft geen plannen om de fietsen te verbieden.

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak' uit  van  dec

Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak

De Rotterdamse wijk Middelland is veiliger geworden door een ‘auto-onvriendelijke’ aanpak. In de Brancobuurt (met 10 straten en 800 bewoners) wierpen de bewoners hobbels op zodat autobestuurders nu de wijk mijden.

Bijna drie jaar werkten Robert Jager en Dolf Klijn, bewoners van Middelland, aan een plan dat een deel van hun wijk (verkeers-)veiliger zou moeten maken. Het ging dan om het gedeelte tussen de Middellandstraat en Mathenesserlaan en de 's-Gravendijkwal en Claes de Vrieselaan. Woensdag 14 maart 2018 presenteerde het duo, bijgestaan door Frans Reijnhoudt, de uitkomsten van een serie experimenten.

Niet eens zo lang geleden was Middelland nog onderdeel van het beruchte ‘wilde westen’ van Rotterdam. Junks en hoeren bepaalden het straatbeeld, veel huizen waren dichtgetimmerd met luiken. De situatie van toen is inmiddels veranderd, de buurt is flink opgeknapt.

Heilige koe

Als de ‘bezorgde vaders’ werd er gewerkt aan verkeersplannen die de straten vol met blik weer terug moesten geven aan de bewoners. „Kinderen moeten kunnen spelen. We hebben wel gemerkt dat de auto een heilige koe is. Nog steeds. Automobilisten dachten dat de straten hier snelwegen waren”, zegt Jager. „We hebben wel eens de grap gemaakt over een buurman. Die ging zo: je kan beter aan de buurvrouw zitten dan aan zijn auto”, vult mede-onderzoeker Frans Reijnhoudt aan.

In het rapport ‘Veilig, Veiliger Middelland’ stellen de bewoners vast dat het creëren van blokkades helpt om de auto's de wijk uit te krijgen. „We hadden eerst circa 300 auto's per dag per straat, dat zijn er 200 geworden. Dat is toch pure winst.”

Het duidelijker vastleggen van de 30 kilometer-zones was daarbij een van de hulpmiddelen. Verder hebben het ophogen van de verkeersdrempels en het plaatsen van Nijntje-borden bijgedragen in de strijd tegen de auto's. „We wilden de voetganger weer op 1 hebben in deze buurt en de fietser op 2. Dat is gelukt. Pas dan komt de auto.”

Kroeg

Jager en Klijn gingen tegelijkertijd de strijd aan met een kroeg in de Jan Sonjéstraat, die voor overlast zorgde. „Er moesten wel camerabeelden aan te pas komen, maar de kroeg en de overlast zijn sinds vorig jaar november 2017 verdwenen. Alleen moet de horeca-vergunning er nog van af.”

De bewoners van Middelland worden eind maart 2018 op de hoogte gesteld. De plannen worden aangeboden aan de gebiedscommissie Delfshaven en de de gemeente Rotterdam.

De onderzoekers werken ook nog aan een voorstel voor de Kruidenbuurt in Ommoord (Prins Alexander), een wijk waar grote parkeerproblemen zijn.

Onderschrift bij de foto Bewoners Robert Jager (l.) en Dolf Klijn werken aan project om de wijk Middelland veiliger te maken. © Jan de Groen

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Fiets, Verkeer

Artikel '‘Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen’' uit  van  dec

‘Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen’

Het vervangen van oude riolering is niet meer genoeg om het water van steeds extremere regenbuien op te vangen. De meeste gemeenten in de regio Rijnmond nemen dan ook extra maatregelen om regenwater te verwerken.

Dit blijkt uit een enquête die RTV Rijnmond in samenwerking met de NOS en de andere regionale omroepen hield onder inwoners en gemeenten van het Rijnmondgebied.

Gemeenten noemen als aanvullende maatregelen: extra waterbergingen, het verbreden van watergangen en het aanleggen van gescheiden systemen waarbij regenwater niet meer wordt opgevangen in de riolen. Van inwoners wordt verwacht dat zij geveltuintjes aanleggen, hun tuinen vergroenen of in een ‘wateropneembaar’ dak investeren.

Overbelaste riolering

De meeste gemeenten betrekken de inwoners inmiddels bij hun waterbeleid. Zo stimuleren acht gemeenten uit de regio hun inwoners om tegels te vervangen voor bomen en ander groen, waardoor regenwater makkelijker wordt weggevoerd en niet via de vaak overbelaste riolering weg hoeft. Deze gemeenten hebben zich aangesloten bij het landelijke project Steenbreek.

Uit onze enquête blijkt dat de gemeenten de staat van hun rioolstelsel minimaal als ‘voldoende’ beoordelen. Er wordt flink geïnvesteerd. De gemeente Rotterdam lijkt daarin voorop te lopen. De stad investeert veel in het ondergrondse waterstelsel. Ieder jaar wordt er veertig kilometer riolering vervangen. „Dit gebeurt per wijk, en niet zoals voorheen per straat”, legt Bas de Wildt van de gemeente Rotterdam uit. „We kijken dan meteen wat de wijk verder nodig heeft om het toenemende regenwater te kunnen verwerken.”

Ondanks de inzet van de gemeente komen de meeste klachten in de enquête uit Rotterdam. Vooral inwoners van oude woningen (bouwjaar 1900-1940) hebben geregeld wateroverlast. Ze melden ondergelopen tuinen, water op straat, water in kelders en souterrains en opborrelend water in wc's.

Waterstofzuiger

Jiske Foppe woont in zo'n straat, de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. Zij staat regelmatig met de waterstofzuiger in de hand om het water uit haar souterrain weg te krijgen. „Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en voor opslag. Bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen, dat gebeurt bij elke heftige regenbui.”

Jiske is niet de enige met dit probleem, volgens haar heeft de hele straat er last van. Sommigen bewoners gebruiken hun souterrain daarom niet meer als opslag of slaapkamer.

„Sinds het riool in 2015 is vervangen, is de overlast erger geworden”, vertelt Jiske. „Voorheen hadden we hooguit één keer per jaar overlast. Ik vind dat ze ons moeten helpen bij het vinden van een oplossing.”

Grondwater

„Het klopt dat de riolen zijn vervangen in de Jan Sonjéstraat”, zegt Bas de Wildt van de gemeente Rotterdam. „De oude riolen lekten water omdat de pijpen niet goed op elkaar aansloten. Maar de nieuwe rioolbuizen sluiten wel op elkaar aan en lekken daardoor geen water. Het kan zijn dat daardoor het grondwater iets hoger komt te staan (redactie: doordat het grondwater de rioolbuis niet meer in kan).”

Wat de situatie extra gecompliceerd maakt, zijn de palen waarop de oude huizen zijn gebouwd. Die zijn van hout en gaan rotten als het grondwater te laag en de palen droog komen te staan.

De Wildt: „Wij zoeken naar een middenweg, het water mag niet te hoog staan want dan lopen de kelders onder, maar ook niet te laat want dan gaan de palen rotten.”

Ondertussen zitten de bewoners van de Jan Sonjéstraat regelmatig met natte voeten. Niet iedereen heeft duizenden euro's om het souterrain kiervrij te maken. En het ligt niet voor de hand dat de gemeente met geld over de brug komt; volgens het bouwbesluit zijn bewoners namelijk zelf verantwoordelijk voor het drooghouden van hun kelder.

Waterabsorberend

Hoewel de gemeente Rotterdam al veel heeft gedaan om de overdaad aan hemelwater op te kunnen vangen — denk aan waterpleinen en waterbergingen — is het nog niet genoeg.

De openbare ruimte is inmiddels al behoorlijk ‘waterabsorberend’, zegt projectleider watermanagement Johan Verlinde. „Maar de openbare ruimte beslaat maar veertig procent van de grond in Rotterdam, de overige zestig procent is in particulier bezit. De komende jaren moeten we die ruimte ook gaan aanpakken. We zijn druk bezig om private partijen te overtuigen van dit belang.”

Verlinde doelt op woningcorporaties en bouwbedrijven die bij het bouwen van nieuwe wijken aanpassingen kunnen maken. Maar ook particuliere huiseigenaren moeten volgens hem aan de bak. „Geveltuintjes, groene daken, slimme regentonnen, tuinen zonder tegel… het is allemaal nodig om de wateroverlast van de toekomst het hoofd te bieden.”

Onderschrift bij de foto Wat is de wateroverlast in de Rotterdamse Jan Sonjéstraat?

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Blindgangers — aflevering 7' uit  van  dec

Blindgangers — aflevering 7

In Rotterdam zouden op verschillende plekken blindgangers kunnen liggen. Het is niet zeker dát ze er zijn. Op de bommenkaart van Rotterdam zijn de plekken aangegeven die verdacht zijn. Áls er blindgangers liggen, dan is het daar. Mocht er op zo'n plek in de grond gewerkt worden, dan moet er aanvullend onderzoek gedaan worden. Als er daadwerkelijk een explosief wordt aangetroffen, moet er geruimd worden. Dat is in Rotterdam verschillende keren gebeurd. Zo is in 1990 een Britse vijfhonderdponder weggehaald op de Lange Hilleweg. Zo'n zelfde bom is in 2008 geruimd aan de Proveniersstraat. Een vliegtuigbom van vijftig kilo is in 2007 uit de grond gehaald en onschadelijk gemaakt bij restaurant De Tuin aan de Kralingse Plas.

Bellebom

In 1988 is er enorme operatie op gang gekomen voor het ruimen van een blindganger in een tuin van een woning in de Bellevoysstraat. Die blindganger heeft de naam Bellebom meegekregen. Het verhaal begint als de gemeente woningen in de wijk Middelland wil gaan renoveren. Een bewoonster van de Bellevoysstraat trekt aan de bel: zij weet nog dat er in de Tweede Wereldoorlog een bom is gevallen in de achtertuin. Die bom is niet ontploft en moet nog in de grond zitten.

Sicherheitsdienst

Na onderzoek blijkt deze bom op een diepte van elf meter te zitten. Het is een duizendponder die door de Britse Royal Air Force is afgeworpen. Op 29 november 1944 is het kantoor van de Sichterheitsdienst aan de Heemraadsingel het doel. Het bombardement mislukt. De Sicherheitsdienst wordt niet geraakt, de bommen vallen in de woonwijk. Er komen 61 mensen om en 39 mensen raken ernstig geworden.

De gemeente neemt geen enkel risico met de Bellebom, hij moet weg. Op zondag 27 maart 1988 moeten duizenden mensen in de directe omgeving hun huis uit. Het is de grootste evacuatie in Nederland sinds de watersnoodramp van 1953.

In de laatste aflevering van Blindgangers kijken we terug op het ontmantelen van de Bellebom en wat er allemaal bij komt kijken. Max de Ruiter is namens de gemeente Rotterdam belast met de hele operatie, hij is hoofd rampenbestrijding.

Afbraakbuurt

„Het was een afbraakbuurt, er zaten heel veel zwervers en illegalen, enorm veel drugsgebruikers. We hadden een autobestand van vier op één, dat wil zeggen één bewoner en vier auto's. Die auto's konden allemaal niet rijden, die stonden langs de weg met gras erop en daar woonden mensen in,” blikt De Ruiter terug. Het is een hels karwei geweest om alle mensen in het gebied te bereiken.

Max de Ruiter: Het is een constante boodschap geweest van een aantal wekenlang: ga weg, ga weg, ga weg.

Ook huisdieren mogen niet achterblijven. De gemeente richt een speciale opvang in voor de dieren. „Ik heb nog nooit zoveel dieren gezien”, lacht De Ruiter.

Het evacueren van het gebied loopt zoals gepland en dan kan de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) aan het werk. Hans Linschoten is de man die de put in gaat om de duizendponder te demonteren.

We ontmoeten Linschoten in Museum Rotterdam 40-45Nu, waar de bom nu ligt. „Ik heb hem na 1988 niet meer gezien.” De toenmalig EOD'er is nog altijd nuchter over het ruimen van de Bellebom. Op de vraag of het spannend was, antwoordt hij: „Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Er zijn een paar mogelijkheden en voor al die mogelijkheden hebben we wel een plan.”

Het is niet zeker hoe de bom wordt aangetroffen. Wel is uiteraard duidelijk waar hij ligt en wat voor bom het is. „De bom kan beschadigd zijn aan de achterkant, dat weet je niet van te voren”, vertelt Linschoten.

Ontsteker

Omdat de Rotterdamse bodem uit zachte veengrond bestaat, is de kans niet zo groot dat de bom beschadigd is. De ontsteker kan wel verbogen zijn, dat wordt pas duidelijk als de bom met het blote oog zichtbaar wordt.

„Het demonteren van de Bellebom ging soepel. De ontsteker zat er netjes in. Op afstand werd de ontsteker met katrollen en een touw uit de bom de gedraaid”, aldus Linschoten. De sfeer in de wijk is hem meer bijgebleven dan de bom zelf.

„De dag van de ontruiming ben ik met de politie meegelopen in de wijk. Dat was erg leuk, de mensen waren erg hartelijk. Ramen gingen open en mensen zeiden dat het bier klaar lag in de koelkast.”

Bommenkaart

Het is dus allemaal goed gegaan. Iedereen kan terug naar huis en de stadsvernieuwing in de wijk Middelland kan verder. Voor de gemeente is deze gebeurtenis in 1988 aanleiding om een bommenkaart te laten maken. De kaart is recent up-to-date gemaakt na jarenlang onderzoek.

De serie Blindgangers is gemaakt naar aanleiding van de bommenkaart. In eerdere afleveringen is onder meer te zien hoe de kaart tot stand is gekomen, hoe het onderzoek naar mogelijke explosieven in de bodem wordt gedaan en wat er gebeurt als er daadwerkelijk bommen worden gevonden. Alle afleveringen van Blindgangers zijn hier te zien. De bommenkaart 2019 is openbaar. De kaart laat ongeveer 230 verdachte plekken zien in de stad, het havengebied en Hoek van Holland.

Lees het hele artikel
Bellebom